10 autismeproof cadeaus tot €20

Heb jij een broer, zus, vader, moeder, partner, vriend(in), klasgenoot, collega, kennis of iemand anders op het autismespectrum in je leven? En vind je het moeilijk om te bedenken wat je diegene dit jaar voor zijn of haar verjaardag of een andere gelegenheid gaat geven? Of ben jij juist die autistische persoon en heb je inspiratie nodig voor je verlanglijstje? Ik stelde een lijst samen met cadeaus tot €20 die geschikt kunnen zijn voor iemand met autisme. Natuurlijk zal het altijd afhankelijk zijn van de persoon zelf en moet je nooit blindelings op een lijst zoals deze afgaan, maar het kan wel als inspiratie dienen.

1. Slaap oordoppen

Veel mensen met autisme hebben baat bij een noise-cancelling koptelefoon. De prijs hiervan is meestal echter minder leuk. Wil je alsnog iets betekenen voor de belangrijke persoon in jouw leven met auditieve prikkelverwerkingsproblemen en heeft deze persoon de ondersteuning extra nodig tijdens de nacht, overweeg dan om een setje oordoppen te geven dat geschikt is om mee te slapen. Wil je ze op maat laten maken, dan ben je wel iets duurder uit, maar de meeste andere slaap oordoppen zijn gewoon te koop bij een winkel zoals Kruidvat of bij de apotheek.

2. Slaapmasker

Hetzelfde geldt voor visuele prikkels en slapen: heeft degene voor wie jij deze lijst aan het doornemen bent veel last van visuele prikkels en waarschijnlijk baat bij een volledig donkere ruimte om in te slapen, geef dan een comfortabel zittend masker dat de ogen bedekt. Ook maskers kun je bij meerdere winkels voor een lagere prijs vinden.

3. Geurkaars of geurstokjes

Is de persoon die jij in gedachten hebt niet overgevoelig voor geuren, of wel gevoelig maar zijn fijne, ontspannende geuren juist van harte welkom? Geef dan een lekkere geurkaars of geurstokjes cadeau. Goedkoop te vinden bij Action en regelmatig in de aanbieding bij Kruidvat, supermarkten en online.

4. Friemelspeelgoed

Stimmen of friemelen is een welbekend fenomeen bij autisme en andere vormen van stoornissen in de prikkelverwerking. Iets zoals een friemelkubus, Tangle of simpel stressballetje kan dan heel fijn zijn om je overprikkeldheid in kwijt te kunnen of om juist extra prikkels mee op te zoeken.

5. Een kauwsieraad

Hetzelfde als voor friemelen geldt voor kauwen. Er bestaan sieraden die speciaal gemaakt zijn om aan te kauwen, zodat degene die kauwt niet zichzelf, kleding, pennen of andere objecten beschadigt met het kauwen. Er zijn verschillende sieraden beschikbaar, zoals kettingen en armbanden. Maar let op dat het sieraad van veilig materiaal is gemaakt dat geschikt is om op te kauwen. Chewigem en ARK Therapeutic zijn twee merken die als veilig beschouwd kunnen worden. In Nederland te koop voor zowel kinderen als volwassenen bij Educadora.

6. Herbruikbare siliconen rietjes

Geeft deze persoon veel om de aarde en dat we hier zorgvuldig mee omgaan? Denk dan eens aan herbruikbare rietjes. In tegenstelling tot rietjes van roestvrij staal zijn siliconen rietjes niet alleen duurzaam, maar ook geschikt om op te kauwen.

7. Een kleurboek

Leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen zijn tegenwoordig allerlei ontspannende kleurboeken te vinden. Een fijne bezigheid voor jong en oud en volop beschikbaar.

8. Een zonnebril

Een zonnebril van kwaliteit en/of op sterkte zal duurder zijn en hoort niet in deze lijst thuis, maar met een beperkt budget en/of totdat een duurder alternatief mogelijk is kan een simpele zonnebril helpend zijn voor de autistische persoon die moeite heeft met het verwerken van visuele prikkels, zoals bijvoorbeeld het felle licht in een supermarkt.

9. Lekker zittende, niet-prikkelende kleding

Kleding kan een heel moeilijk iets zijn voor mensen met autisme. Labels in kleding, sokken met naden, kriebelige stoffen, strakke kleding… Het verschilt per autist wat voor prikkels zorgt en of er überhaupt (ernstig) sprake van is, dus baseer het net als altijd vooral op de persoon zelf. En kies dan bijvoorbeeld voor naadloze sokken, een comfortabele joggingbroek of zachte pyjama of een ademende trui.

10. Iets dat aansluit bij zijn of haar speciale interesse(s)

Autistische mensen hebben vaak speciale interesses waar ze eindeloos over kunnen praten en mee bezig kunnen zijn. Dit is voor iedere autist anders, dus bedenk of dit op de persoon die jij voor ogen hebt van toepassing is en zo ja, wat dan de specifieke interesse van hem of haar is. Sommige mensen op het spectrum hebben bijvoorbeeld ergens een hele verzameling van. Misschien weet je iets dat goed in deze verzameling zou passen?

Dat waren mijn 10 tips. Heb je iets uit dit lijstje al eerder gegeven of gekregen? Zit er iets tussen waar je iets mee zou kunnen? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *